Tvätta och torktumla inte på natten

Varje år uppstår allvarliga bränder i våra hem, ofta orsakade av till synes ofarliga hushållsmaskiner som de flesta har hemma. Nu när elpriserna skenar märker vi ett ökat intresse för att tvätta, torktumla, och köra diskmaskinen på sen kväll eller under natten.

Om du är en av dem som planerar att diska, tvätta, eller torktumla under natten, ha i åtanke att konsekvenserna av en brand kan bli större på natten eftersom du sover och inte kan upptäcka en eventuell brand i tid. Se till att du har en:

  • fungerande brandvarnare (gärna i tvättstugan också),
  • brandsläckare,
  • brandfilt.

För din säkerhet och trygghet: testa att brandvarnaren fungerar och byt batterierna i tid. Placera släckare på synlig plats.

Mer info om ovannämnda släckutrustning, när och hur du ska använda dessa, och hur du kan testa och byta batteriet på din brandvarnare: Släckutrustning - har du alla tre hemma? - Räddningstjänsten Mälardalen (rtmd.se) Länk till annan webbplats.


Ludd från torktumlare

Ta bort luddet och låt torktumlaren vila under natten. Luddet i filtret i torktumlaren som samlas kan i värsta fall överhettas och ta eld då luftcirkulationen täpps till.