Brandskyddet för restauranger är extra viktigt eftersom många bränder startar i kök. Det är i första hand fastighetsägaren men också den verksamhetsansvarige som bör ansvara för brandskyddet.
I många fall så används gasol i samband med matlagningen. Ta därför reda på vilka regler som finns för just sådana gaser, behållare eller dylikt. Om det då visar sig att du behöver tillstånd för dina varor så kan du söka om tillstånd hos Räddningstjänsten Mälardalen. Även andra brandfarliga varor kan behöva tillstånd. Det finns mycket regler kring hantering och förvaring av brandfarliga vätskor och gaser och dessa finner du i Lagen om brandfarliga och explosiva varor (SFS 2010:1011).
Det tidigare kravet på en skriftlig redogörelse för brandskyddet är sedan 1 januari 2021 borttaget. Som ägare och nyttjanderättshavare till en restaurang är du däremot fortfarande skyldig att vidta tillräckliga åtgärder för att nå ett skäligt brandskydd. Det systematiska brandskyddet är en del av brandskyddet där man planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar och följer upp arbetet som görs på brandskyddet för byggnaden.
För att förhindra brand på en restaurang så finns det en mängd olika saker som kan göras. Precis som i de flesta fall så bör fungerande brandlarm installeras. Om lokalen har fler våningar så bör det finnas på samtliga våningar. I köket ska det finnas släcksystem ovanför tillagningsytorna eller brandavskiljande vägg mellan kök och matsal.