Julia: ”Brandman var det jag skulle bli.”

Skapad 2021-08-26

Julia Wittberg (på bilden nedan) har studerat utbildningen skydd mot olyckor (SMO) och har examen i säkerhets- och räddningsarbete. Julia ska snart avsluta sitt sommarvikariat som brandman hos oss. Läs vidare om henne nedan!

Ålder: 21 år

Yrkestitel: Brandman

Intressen: Utöver brandmansyrket är Julias intressen cheerleading, styrketräning, sång och alla sorters djur.

Mål inom yrket: Jobba som brandman så länge det bara går för det är det bästa yrket. Samla på mig mer erfarenhet och göra skillnad genom att kunna hjälpa.

Väldigt glad över min sommar här!

– Jag började studera SMO hösten 2019, tog examen i juni 2021 och jobbat officiellt som brandman sedan anställningen här under sommarvikariaten under 3 månader (juni-augusti). Alla kollegor på RTMD är väldigt välkomnande, jag har känt mig som en i gänget och haft väldigt kul på jobbet tack vare dem. Jag är tacksam och väldigt glad över min sommar här!

Redan som liten upptäckte Julia Wittberg brandmansyrket då hennes pappa arbetade som brandmästare.

– Jag har vetat om att jag velat bli brandman sedan jag var 9 år. Tack vare min pappa som jobbade som brandmästare inom Storstockholms brandförsvar hängde jag väldigt mycket på brandstationen som liten och blev inspirerad av yrket. Sedan dess har jag varit inställd på att brandman var det jag skulle bli.

Enligt Julia finns mycket som är bra med brandmansyrket, till exempel att hjälpa människor i svåra situationer och sammanhållningen på stationen:

– Det absolut bästa med yrket som brandman är förmågan att hjälpa människor i svåra situationer, finnas där och kunna göra skillnad för både människor och samhället. Det var därför jag ville arbeta som brandman, men även kollegorna och den sammanhållningen vi har mellan varandra är också en stor anledning och något av det bästa med yrket.

Jag tränar cheerleading på elitnivå 3–4 gånger i veckan

– För att orka med det fysiska jobb vi har tränar vi styrke- och konditionsträning, detta på fritiden men även under arbetspass har vi utsatt 1,5 timmars träning. Under arbetspassen har vi en hel del olika övningar för att upprätthålla kunskap vilket kan inkludera fysiska övningar där man tränas. Men även jag, likt många andra brandmän, håller på med sport på fritiden då jag tränar cheerleading på elitnivå 3–4 gånger i veckan som bidrar till god styrka.