Brandmannen Nelly svarar på frågor om brandvarnare!

Varför ska man investera i en brandvarnare?

– En väldigt billig livförsäkring! Det absolut viktigaste när det handlar om brand är att du blir uppmärksammad i ett tidigt skede så att du hinner agera innan situationen blir farlig. Det är när du sover som du är som mest försvarslös mot rök och brand. Därför bör du ha brandvarnare i alla sammanhang där du sover, till exempel i fritidshuset.

– Har du kanske svårt att uppfatta signaler från en brandvarnare, exempelvis på grund av nedsatt hörsel? Då kan det vara klokt att investera i ett varseblivningshjälpmedel. Det finns mottagare som kopplas till en brandvarnare som kan larma på olika sätt, till exempel genom vibrationer i ett armband eller blixtljus. Det finns också dosor som du kan ha i sängen och som börjar vibrera vid larm.

– Viktigt att både anslutning och brandvarnare testas regelbundet. Mer information om varseblivningshjälpmedel hittar du på hörsellinjens hemsida, direktlänk: https://bit.ly/36w6v9Q Länk till annan webbplats. (horsellinjen.se)

Hur ofta behöver jag byta batteri och testa min brandvarnare?

  • En gång i månaden.
  • När du satt upp en ny.
  • När du bytt batteri.
  • När du varit bortrest en längre tid.
  • När du gjort rent den.

Hur många brandvarnare ska jag hemma och var ska jag placera de?

– Om sovrummen ligger i skilda delar av bostaden bör man montera flera brandvarnare så att det finns brandvarnare i anslutning till alla sovrum. I bostäder där det finns flera våningar ska man ha minst en brandvarnare på varje våningsplan och även i källaren.

Brandvarnare placeras i taket och helst mitt i rummet, men minst 50 centimeter från vägg, andra föremål eller ventilationsöppningar.

Var kan jag köpa en brandvarnare?

– Du kan köpa en brandvarnare hos Kjell & Company, Clas Ohlson, Bauhaus, Jula, Biltema, Elgiganten, med flera.

Nelly visar: Så här byter du batteriet på din brandvarnare och testar att den fungerar!

I videoklippet nedan visar vår brandman Nelly hur du byter batteriet på din brandvarnare och testar att den fungerar.