Släckutrustning - har du alla tre hemma?

Produkter så som en brandvarnare, en brandfilt och en brandsläckare hör hemma i alla hus och lägenheter. Det allra viktigaste är att kunna släcka mindre bränder som upptäcks i god tid innan elden har hunnit växa sig riktigt stor.

Brandvarnare

Brandvarnare krävs för att du snabbt ska uppmärksamma en brand, speciellt när du sover. Läs mer på följande länk: Brandvarnare (rtmd.se)

Vår brandman Nelly svarar på vanliga frågor om brandvarnare, och visar via en kort video om hur du byter batteri och testar att brandvarnaren fungerar: Brandmannen Nelly svarar på frågor om brandvarnare!

Brandfilt

En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare. Med en brandfilt kan du släcka en mindre brand i exempelvis kläder, gardiner, möbler eller på spisen. Se till att du har minst en brandfilt hemma, gärna en på varje våning. En brandfilt på varje våning hjälper dig att snabbare släcka elden innan den hinner växa sig stor. För att kunna täcka merparten av en vuxen människa ska du ha 120 x 180 i storlek på en brandfilt. Placera brandfilten där det är vanligt att bränder börjar, till exempel i köket.

Handbrandsläckare

Den bästa utrustningen är en handbrandsläckare och en brandfilt. Vi rekommenderar en sexkilos pulversläckare med kapacitet 43A 233 BC eller högre. Den släcker majoriteten av de bränder som kan uppkomma. Nedan är svar på de vanligaste frågorna om brandsläckare.

Var ska handbrandsläckaren placeras?

Handbrandsläckaren ska placeras lättåtkomligt, gärna nära ytterdörren. Om du investerar i ytterligare släckare så rekommenderas att du har en placerad per våningsplan och nära sovrummet eller köket. Om du har fritidshus, båt eller husvagn, se till att ha en handbrandsläckare och/eller brandfilt där också.

Hur sköter jag en handbrandsläckare?

Kontrollera så att du fortfarande har tryck i släckaren via manometern. Knacka även på manometern för att det händer att nålen fastnar. Kontrollera så att plomberingen till sprinten är intakt så att du inte av misstag utlöser släckaren. Kontrollera även slangen så att den inte är torr och sprucken. En pulversläckare kan med fördel vändas upp och ner för att lösgöra pulvret som annars kan packa sig i botten av släckaren.

Var laddar jag om en handbrandsläckare?

Fråga där handbrandsläckaren är köpt eller kontakta ett brandredskapsföretag. Se på eniro under ”Brandredskap”. Innan du laddar om din gamla släckare så kontrollera vad priset är för en ny då detta kan vara billigare.

Vad gör jag med min gamla släckare?

Kontakta brandredskapsfirmor som tar emot gamla släckare.

Livslängd på en brandsläckare?

En pulversläckare har en livslängd på cirka 10 år och en skumsläckare på cirka 5 år. Kontrollera med leverantören av släckaren hur länge den håller innan den behöver bytas eller fyllas om.