Brandmannen Emma: Vi är tydliga med att vår arbetsplats är till för alla

Skapad 2021-08-04

Hos oss jobbar brandmannen Emma Larsson sedan fyra år. Hon berättar att det är viktigt att vara en bra förebild och attrahera många olika sorters människor till Räddningstjänsten Mälardalen.

Emma Larsson

Foto: Helena Andersson

Emma Larsson

Ålder: 28

Yrkestitel: Brandman

Intressen: Träning i alla former; simning, fridykning, crossfit, klättring och yoga

Som brandman är det viktigt att man tycker om att jobba med människor. Även att man jobbar bra i grupp, är lugn, bra på problemlösning och har en god fysik. Sedan är det alltid en bonus om man har någon speciell kompetens som sticker ut lite. Exempelvis att man är flerspråkig, håller på med hästar, är duktig på att simma eller är bra på att snickra.

Enligt Emma finns mycket som är bra med yrket som brandman, till exempel sammanhållningen på stationen:

Kollegorna är fantastiska. Skiftet blir som en liten familj. Vi jobbar tätt ihop och går igenom många saker tillsammans, både roliga och mindre roliga.

"Det är tungt"

När man kommer ut på en olycksplats vill man kunna göra skillnad och hjälpa till, men om någon har omkommit så finns det inte så mycket vi kan göra. Det är tungt.

Emma har ett stort intresse för träning och tränar nästan varje dag.

Jag varierar mellan att köra simning, fridykning, crossfit, klättring och yoga. Det är svårt att välja en grej; allt är så roligt!

​För att upprätthålla och förbättra sin kompetens som rökdykare måste brandmännen genomföra minst fyra övningar i rökdykning (två varma och två kalla) varje år.

Vi försöker alltid att genomföra fler övningar utöver det, både praktiska och teoretiska.

Emma säger att det är flest män som jobbar som brandmän på Räddningstjänsten Mälardalen och att många kan ha en bild av det bara är män som klarar av jobbet.

Det här är en bild som inte alls stämmer överens med verkligheten. Visst är det tuffa fysiska krav för att kunna jobba som brandman. Men det finns många tuffa kvinnor och ickebinära som klarar av dessa hur bra som helst. En duktig brandman kan se ut på många olika sätt. Vi är tydliga med att vår arbetsplats är till för alla. Det är viktigt att vara en bra förebild och attrahera många olika sorters människor.