En brandvarnare testas genom att någon trycker på den.

Brandvarnare

Brandvarnare är ett krav i bostäder utifrån bygglagstiftningen och Lag om skydd mot olyckor. Brandvarnare finns som batteridrivna, nätanslutna, enskilda eller seriekopplade.

Batteridrivna

Det finns brandvarnare med batterier som byts en gång per år. Det finns även brandvarnare med flerårsbatterier som håller upp till 10 år, när dessa är slut byts hela brandvarnaren.

Nätanslutna

Nätanslutning innebär att brandvarnaren är kopplad till byggnadens normala elnät via en kabel men den har även ett batteri som kopplas in vid strömavbrott.

Seriekopplade

Sammankopplingsbara brandvarnare kommunicerar trådlöst eller via kabel (larmar en larmar alla). Dessa höjer säkerheten ytterligare och är speciellt lämpliga i villor med flera våningar. Om en tvåvåningsvilla med källare har sammankopplade brandvarnare i alla plan så ljuder alla brandvarnare samtidigt oavsett var branden börjat. Börjar det brinna i källaren så vaknar du i tid i övervåningen även om dörren till källaren är stängd.

Joniserade och optiska brandvarnare

Båda typerna av brandvarnare reagerar tillräckligt snabbt för ett normalt hemmabruk oavsett vilken typ av brand som råkar inträffa. Optiska brandvarnare har ett avancerat fotocellsystem som är effektivt när det gäller pyrande bränder. Några exempel kan vara en cigarett som hamnat i en möbel eller säng eller elektriska ledningar/kablar som är överhettade.

Joniserande brandvarnare mäter det elektriska motståndet i luften och reagerar på både synlig och osynlig rök och är därför bäst på att upptäcka snabbt uppflammande bränder. Exempel i ett vanligt hem där joniserande brandvarnare är bra är brand i papperskorg, brand i TV-apparat, brand i fett på spisen eller brand i brandfarlig vätska. En joniserande brandvarnare innehåller en radioaktiv källa och behöver källsorteras med hänsyn till det.

Hur sköter jag brandvarnaren?

Om du inte har en brandvarnare med flerårsbatteri så räcker ett vanligt niovoltsbatteri normalt i ett år. Byt batteri och rengör brandvarnaren med dammsugare en gång om året till exempel vid 1:a advent som är utsedd till batteribytardagen.

Kontrollera att brandvarnaren fungerar en gång per månad och byt ut den efter 8-10 år. Kontrollera funktionen när du kommer hem efter mer än en veckas frånvaro. I värsta fall finns det inte spänning kvar i batteriet till varningssignalen och man luras att tro att den är i funktion.

Hur ska brandvarnaren placeras?

Minst en brandvarnare ska placeras på varje våningsplan i närheten av sovrummet. En brandvarnare täcker in cirka 60 kvm. Den skall sitta i taket eftersom röken stiger uppåt. Sätt den inte högt upp på en vägg utan i taket minst 50 cm från vägg, balk eller liknande. Det beror på att en brand invid vägg rör sig utåt rummet och upptäckten kan därmed försenas om den sitter på väggen. Placera aldrig brandvarnaren i närheten av ventilationsöppningar, i köket eller badrummet eftersom en sådan placering kan leda till irriterande falsklarm. Du som bor i ett hus med mekanisk tilluft ska aldrig placera brandvarnaren intill tilluftsdonen eftersom luftströmmen kan hindra röken att träffa brandvarnaren.

Ska det finnas brandvarnare i trapphus och andra utrymmen?

Det är inget krav men det kan vara bra. Det finns seriekopplade som larmar alla brandvarnare på en gång. Tänk på att fastighetsägaren bör informera de boende om hur man ska agera vid rök i trapphuset. En fastighetsägare kan hålla andra gemensamhetsutrymmen som till exempel källare, vind och tvättstuga med brandvarnare men det är inget krav. Det är inte heller ett krav att fastighetsägaren förser lokaler (kontor, affärer eller liknande) med brandvarnare om inget annat är kontraktskrivet.

Brandskydd för dig med funktionsvariation

Om du har svårt för att uppfatta larmet från en brandvarnare, exempelvis på grund av nedsatt hörsel, så kan du behöva ett varseblivningshjälpmedel. Det finns mottagare som kopplas till en brandvarnare som kan larma på olika sätt, till exempel genom vibrationer i ett armband eller blixtljus. Mer information hittar du på hörsellinjens hemsida: horsellinjen.se Länk till annan webbplats.