Övning om pågående dödligt våld

På onsdag 27 september genomför räddningstjänsten tillsammans med externa samverkanspartners en övning om pågående dödligt våld på Edströmska gymnasiet i Västerås.

Räddningstjänsten tillsammans med polisen, ambulans och Västerås Stad ska träna på att hantera pågående dödligt våld som i verkligheten är en mycket allvarlig händelse.

Huvudsyftet med övningen är att blåljusverksamheterna ska träna på att samarbeta och att alla involverade ska utföra sina respektive uppdrag snabbt, effektivt och säkert. Övningen har planerats under en längre tid och har ingenting med Säkerhetspolisens höjning av terrornivån i Sverige att göra. Sannolikheten för att en sådan händelse skulle ske i skarpt läge är mycket låg, men det är viktigt att ha tränat på det om det trots allt skulle ske.

Övningen är en fiktiv skolattack så nära ett verkligt scenario som möjligt och kommer genomföras på Edströmska gymnasiet på onsdag 06:00-18:00. Polisen, ambulanspersonal, räddningstjänst och lärare deltar i övningen.

Vid tiden för övningen kommer skolan och ett område kring skolan spärras av. Poliser kommer finnas på plats för att hålla avspärrningarna och informera förbipasserande.

Under övningen kan förbipasserande och boende i närheten av skolan komma att höra smällar som kan uppfattas som skottlossning.

Övningen är inte ett publikt arrangemang. Fotografering och besökare undanbedes.