Brandmannen Nelly: "jag har väldigt roligt på jobbet"

Senast uppdaterad 2022-10-27

Nelly Neuman (bilden nedan) har jobbat som brandman sedan tre år tillbaka och hon har jobbat som sommarvikarie 2021 hos oss. Hon blev sedan anställd hos oss på heltid. Nelly berättar att hon tävlar i simning och om det bästa/jobbigaste med hennes yrke. Fortsätt läs!

– Jag började som deltidsbrandman inom Västra Mälardalens Kommunalförbund i samband med att jag började utbildningen i skydd mot olyckor Länk till annan webbplats.. Sedan har jag gjort en sommar i Västra Sörmlands räddningstjänst och i somras var jag på RTMD i Västerås. Sedan fick jag en fastanställning på hösten 2022.

jag har väldigt roligt på jobbet!

– Känslan att man gör nytta i samhället, arbetstiderna, varierande arbete både mycket praktiskt/fysiskt är det bästa med jobbet. Och såklart kollegorna, jag har väldigt roligt på jobbet!

Nelly om det jobbigaste med yrket:

– Det jobbigaste med brandmansyrket kan vara nattlarmen då man sovit väldigt djupt och vaknar med adrenalinpump... Samtidigt som jag tycker det också har sin charm att alltid vara redo att möta utmaningar när man inte är riktigt beredd.

Om man vill bli brandman så är det viktigt att vara intresserad av att lära sig.

– Det viktigaste är att man är intresserad av yrket och vill lära sig. Alla kommer in med olika bakgrund samt förutsättningar vilket gör att man har lättare/svårare för olika moment. Men det behövs en variation i grupperna för att göra det bästa jobbet ute på plats!

Nelly om träning och tävling i simning:

– Jag tränar mycket crossfit och (livräddning)simning. Crossfit tycker jag ger en varierad fysik och många moment kan översättas till brandmannajobb, exempelvis bära KB's = bära slangkorgar. Livräddningssim/simning tränar jag för att jag tävlar inom detta. Bra träningsform för att jobba genom hela kroppen och få en bättre kondition.

finns det dötid så brukar vi hitta på något vettigt

– På senaste tiden har det vart fullt upp på arbetspassen med övningar, stationssysslor och larm. Men finns det dötid så brukar vi hitta på något vettigt att göra, exempelvis gå igenom/öva något extra.

Nelly Neuman, brandman.