Polisområde Västmanland i övning om pågående dödligt våld

På måndag den 16 maj genomför polisen tillsammans med Räddningstjänsten Mälardalen och Västerås stad en övning om pågående dödligt våld på Önstaskolan i Västerås.

Polisen i Västmanland tillsammans med Räddningstjänsten Mälardalen och Västerås Stad ska träna på att hantera pågående dödligt våld som i verkligheten är en mycket allvarlig händelse. Sannolikheten för att en sådan händelse skulle ske i skarpt läge är mycket låg, men det är viktigt att ha tränat på det om det trots allt skulle ske.

Huvudsyftet med övningen är att blåljusverksamheterna ska träna på att samarbeta och att alla involverade ska utföra sina respektive uppdrag snabbt, effektivt och säkert.

Övningen är en fiktiv skolattack så nära ett verkligt scenario som möjligt och kommer genomföras på Önstaskolan på måndag 07:00-16:00. Polisens regionala insatsstyrka, ingripandepoliser, räddningstjänst och lärare deltar i övningen.

Vid tiden för övningen kommer skolan och ett område kring skolan spärras av. Poliser kommer finnas på plats för att hålla avspärrningarna och informera förbipasserande.

Under övningen kommer polisen använda FX-ammunition. FX-ammunition är en icke-dödlig plastammunition som endast lämnar en vattenlöslig färgmarkering på målet som träffas. Även om FX-ammunition avger en ljudmässigt lägre och dovare smäll än polisens skarpa ammunition, kan dessa smällar höras ifrån platsen.

Övningen är inte ett publikt arrangemang. Fotografering och besökare undanbedes.

Bilden är tagen vid en annan övning. Bild: Polisen