Jobba som heltidsbrandman
Som heltidsbrandman hos Räddningstjänsten Mälardalen får du arbeta med en rad olika säkerhetsuppgifter, från att rycka ut vid akuta larm till att jobba förebyggande.
Att arbeta som brandman innebär främst att man förebygger, begränsar och hindrar skador på människor, egendom och miljön när olyckor inträffar. Brandmän släcker inte bara bränder, utan rycker även ut vid andra nödsituationer såsom trafikolyckor, där de arbetar med att befria personer från bilvrak och ge första hjälpen. De hanterar också farliga situationer som involverar läckage av skadliga ämnen som olja eller kemikalier, samt vidtar åtgärder vid översvämningar och sjöolyckor.
Förebyggande arbete
Brandmän arbetar även proaktivt med att förebygga bränder och andra olyckor. De besöker verksmaheter utefter behov för att informera om brandskydd och hur man bäst skyddar sig mot brand och andra risker. Detta utbildningsarbete är avgörande för att öka allmänhetens medvetenhet och säkerhet.
Utbildning och anställningstester
För att kunna söka en fast tjänst som heltidsbrandman krävs att du har gått utbildningen Skydd mot olyckor (SMO) eller har motsvarande utbildning enligt kravprofil. SMO är en tvåårig eftergymnasial utbildning som finns på MSB:s skolor i Sandö och Revinge. Innan du kan bli anställd måste du genomföra och klara flera arbetsrelaterade tester som rökdykning, en bana med arbetsrelaterade övningar, höjdtest, simtest, och för räddningsdykare även ett dyktest.
Läs om utbildningen på MSB:s webbplats
Anställningstesterna för heltidsbrandmän Pdf, 566 kB.
Utvecklingsmöjligheter
Som brandman hos Räddningstjänsten Mälardalen finns det många möjligheter att utvecklas inom tjänsten. Du kan välja något av våra två utvecklingsspår för att ta en ledande roll:
Spår: Gruppchef till Enhetschef
- Första steget är att bli gruppchef.
- Därefter kan du utvecklas vidare till enhetschef.
Spår: Styrkeledare till Insatsledare
- Första steget är att bli styrkeledare.
- Därefter kan du utvecklas vidare till insatsledare.
Brandman hos oss
Som brandman hos oss tillhör du Räddningsavdelningen. Avdelningens huvuduppdrag är att genomföra insatser inom godtagbar tid och på ett effektivt sätt enligt lagen om skydd mot olyckor. Räddningsavdelningen ansvarar för utrycknings- och ledningsverksamheten inom förbundet. Vi strävar efter att bli en tongivande och ledande operativ avdelning.
Avdelningen har även specialkompetens inom räddningsdykning, placerade vid station Öster, och för kemikalieolyckor, placerad vid station Köping. Kemenheten är en nationell resurs, vilket betyder att den kan kallas in vid stora kemikalieolyckor över hela landet.