Jobba som deltidsbrandman

Som deltidsbrandman får du möjlighet att göra skillnad på riktigt. Förutom att rädda liv och göra skillnad i samhället ingår du i en gemenskap hos oss på räddningstjänst, får en värdefull utbildning med regelbunden övning och får ett rejält tillskott i hushållskassan.

Vad innebär det att vara deltidsbrandman?

Att arbeta som brandman vid våra deltidsstationer innebär att vid sidan av ditt ordinarie arbete är beredd att hjälpa till vid räddningsinsatser i samhället där du bor eller arbetar.

Som deltidsbrandman har du många av arbetsuppgifterna som en heltidsbrandman har – men inte hela tiden. Som deltidsbrandman rycker du ut vid larm under de veckor du har beredskap (24 timmar om dygnet hela veckan eller enligt ett lokalt utformat schema), i normalfallet ungefär var fjärde vecka. I många fall åker deltidsbrandmän också ut för att hjälpa till vid sjukdomsfall innan ambulansen hunnit fram.

Bli deltidsbrandman

Det viktigaste du behöver är viljan att hjälpa till och rädda liv. Självklart finns det andra förutsättningar du behöver för att kunna vara deltidsbrandman eller FiP.

Rätt ålder

Alla deltidsbrandmän eller FiP måste vara över 18 år.

God fysisk förmåga

Som deltidsbrandman och FiP ska du vara frisk, vilket betyder att du inte har några sjukdomar som begränsar den fysiska förmågan. Du ska också ha bra kondition. För att bli deltidsbrandman behöver du klara ett antal fysiska tester. Du ska också vara simkunnig och inte vara rädd för mörker eller höjder.

Körkort

Du behöver ha körkort, med minst B-behörighet. Vid vissa tillfällen söks särskilt personer som har körkort med C-behörighet.

Närhet till brandstation

Bo och arbeta så att de kan ta sig till sin brandstation på kort tid.

Godkännande från arbetsgivare

Att vara deltidsbrandman eller FiP är att göra en samhällsinsats vid sidan av det ordinarie arbetet, vilket innebär att du normalt har beredskap ungefär var fjärde till var tredje vecka. Det är under den veckan det kan bli aktuellt med utryckningar när som helst på dygnet – och därmed frånvaro från det ”vanliga” arbetet eller från familjen.

Dessutom behövs ledighet vid några tillfällen varje år för att genomföra övningar, normalt ca 50 timmar per år. De flesta övningar genomförs under beredskapsveckorna, det vill säga ungefär en gång i månaden.

För att kunna vara ledig för att göra insatser och medverka i övningar behövs godkännande från den ordinarie arbetsgivaren.

Utbildning för deltidsbrandmän

Räddningstjänsten Mälardalen håller för tillfället på att titta över sina utbildningar för deltidsbrandmän. Kontakta oss om du vill veta mer:info@rtmd.se

Hur gör jag för att bli deltidsbrandman?

Om du är intresserad av att bli deltidsbrandman så skicka in din ansökan till oss.

Lediga jobb hos

FAQ - vanliga frågor och svar

Absolut, det är det många som är. Men naturligtvis kan du inte ta med barnen då du blir kallad på uppdrag.

Du ska på ett skyndsamt och säkert sätt bege dig till brandstationen då du blir kallad till ett nytt uppdrag. Du får inte bryta mot trafikregler, kör med sunt förnuft så du inte utsätter andra eller dig själv för nya faror. Tidsmässigt ska detta ske inom din överenskomna inställelsetid.

Det spelar absolut ingen roll. Alla behövs; kvinna eller man, olika personligheter, kompetenser och erfarenheter gör oss starkare. Vi vill vara en dynamisk och effektiv organisation som speglar samhället. Vi behöver helt enkelt en mängd kompetenser för att göra ett riktigt bra jobb. Vi är också helt övertygade om att mångfald gör oss till en mer effektiv organisation.

Som deltidsbrandman får du en fast ersättning de veckor du har beredskap. Dessutom betalas timersättning vid larm och övning. All ersättning är pensionsgrundande.

Jag vill veta mer!

Läs mer om yrket deltidsbrandman.

blideltidsbrandman.nu

Senast uppdaterad: