Grilla säkert
För att undvika olyckor vid grillning är det viktigt att följa vissa säkerhetsåtgärder. Grillning bör inte ske nära brännbart material, och den som grillar måste ha möjlighet att släcka eventuella bränder.
Tänk på att:
- Placera grillen stadigt och långt ifrån husväggar, plank eller annat som kan börja brinna.
- Ha alltid en vattenslang eller hink med vatten tillgänglig för att kunna släcka vid behov.
- Lämna aldrig en tänd grill utan uppsikt.
- Den som tänder grillen ansvarar för säkerheten.
- Ha alltid en telefon i närheten om du behöver larma.
- Grillning på balkong bör undvikas, särskilt med träkolsgrill. Elgrill är att föredra. Gasolgrill får inte användas på inglasade balkonger, då dessa räknas som inomhus. Kontrollera med din fastighetsförvaltare vilka regler som gäller.
Engångsgrill
Undvik att använda engångsgrill vid stark vind, då den lätt kan blåsa omkull och orsaka brand. Placera den stadigt på ett icke brännbart underlag som betong, asfalt, sten eller sand. När grillningen är klar, häll rikligt med vatten över kolen för att säkerställa att den är helt släckt. Vänta en stund innan du slänger grillen i soporna. Läs alltid instruktionerna som följer med grillen.
Grilla med träkolgrill
- Använd endast grillkol eller briketter.
- Använd aldrig annan brandfarlig vätska än tändvätska för att tända grillen.
- Förvara tändvätskan på ett säkert ställe, utom räckhåll för barn.
- Använd aldrig tändvätska för att tända en grill som slocknat, då detta kan vara livsfarligt och orsaka explosion.
Gasolgrill
- Placera alltid gasolflaskan bredvid grillen, även om det finns plats under. Värmen från grillen kan skada gasolbehållaren.
- Gasolflaskan ska alltid stå upp vid användning, förvaring och transport.
- Rengör grillen från fett regelbundet, då detta utgör en brandrisk.
- Ha en pulversläckare och skyddshandske i närheten för att kunna stänga ventilen om det börjar brinna.
- Kontrollera gasolslangen regelbundet för att säkerställa att den inte har torkat eller spruckit. Slangen ska vara märkt med -30°C och "kaltbeständig" för att vara anpassad för vårt klimat.
- Kontrollera gasolinstallationen minst en gång om året.
Förvaring av gasolen
- Endast gasol för eget behov får förvaras hos privatpersoner. Gasolbehållare får inte förvaras i källare eller på vinden. På inglasade balkonger får samma mängd som inomhus förvaras, och utrymmet ska vara ventilerat.
- Privatpersoner får maximalt ha två P11-behållare (2x26 liter) utan att behöva tillstånd för att hantera brandfarliga varor. Tillstånd söks hos räddningstjänsten. Behållare får inte vara större än 30 liter.
Efter grillning
- Låt grillen stå ute med locket på till nästa gång du grillar.
- Ta hand om kolen på ett säkert sätt, då glöden kan finnas kvar i upp till ett dygn.
- På iordningsställda grillplatser i skogen, se till att du släckt ordentligt innan du lämnar platsen.
På Brandskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer om att grilla säkert i sommar.
Senast uppdaterad: