Brandmannen Mattias: ”man vet aldrig vad man kommer att ställas inför”

Skapad 2021-10-28


Mattias Rinstad

Gör:

Utbildad brandman

Bor:

Kristiansborg

Familj:

Sambo

Intressen:

Träning, sport och mat!

Brandmansyrket har varit en barndomsdröm som aldrig försvann för Västeråsaren Mattias Rinstad, 27 år, som har jobbat som brandman sedan 2015 hos oss på Räddningstjänsten Mälardalen. Lär känna vår heltidsbrandman Mattias och får inblick hans yrke, läs vidare!

– I ganska tidig ålder visste jag vad jag ville göra! Jag gick räddningstjänstprofil på gymnasiet där jag fick prova på hur det var att arbeta som brandman och då blev jag ännu mer säker.

Det är god sammanhållning på station och Mattias stortrivs på sitt jobb som brandman!

– Jag trivs jättebra! Mycket på grund av gemenskapen som är så otroligt viktigt i mitt yrke. Det gäller att vi är sammansvetsade och litar på varandra när vi ställs inför svåra och obehagliga situationer.

Arbetsuppgifterna innebär bland annat att arbeta i lag med olika funktioner och ansvarsområden.

– Den främsta och viktigaste arbetsuppgiften är att åka på larm om olyckan skulle ske. Väl på ett larm så har vi olika roller såsom rökdykare, chaufför, stegbilschaufför, sjukvårdare, etc. Ett otroligt varierat yrke och man vet aldrig vad man kommer att ställas inför när man kommer till jobbet - vilket tilltalar mig!

Enligt Mattias finns det många olika karriärmöjligheter och inriktningar som man kan fördjupa sig inom som brandman.

– Man kan vidareutbilda sig inom t.ex. sjukvård, höghöjdsräddning eller losstagning, för att nämna några. Är man intresserad av ledning så kan man vidareutbilda sig till räddningsledare eller tycker man att förebyggande är kul så kan man välja att utvecklas inom det.

För att bli brandman måste man läsa Skydd mot olyckor (SMO) utbildningen, en eftergymnasial utbildning. För att komma in på utbildningen krävs det att man klarar av vissa fysiska tester.

– Anställningstesterna är tuffare än testerna för att komma in på skolan. Till exempel för nyanställning så krävs oftast 5,6km/h på rullbandstestet, medan SMO kräver 4,5km/h. Man får en bra utbildning inom kost och träning på SMO, så man hinner träna upp sig under utbildningstiden om man skulle ha svårt för vissa tester.