Vet du vilken släckutrustning du skall ha?

Den bästa utrustningen är en handbrandsläckare och en brandfilt. Vi rekommenderar en sexkilos pulversläckare (med kapacitet 43A 233 BC eller högre). Den släcker majoriteten av de bränder som kan uppkomma. En godkänd pulversläckare kostar cirka 400-500 kronor hos de stora varuhusen och försäkringsbolagen.

Om du har fritidshus, båt eller husvagn, se till att ha en handbrandsläckare och/eller brandfilt där också.

personer som tittar på handbrandsläckare


Var ska handbrandsläckaren placeras?

Handbrandsläckaren skall placeras lättåtkomligt, gärna nära ytterdörren. Om du investerar i ytterligare släckare så rekommenderas att du har en placerad per våningsplan och nära sovrummet eller köket.

Hur sköter jag en handbrandsläckare?

Kontrollera så att du fortfarande har tryck i släckaren via manometern. Knacka även på manometern för att det händer att nålen fastnar. Kontrollera så att plomberingen till sprinten är intakt så att du inte av misstag utlöser släckaren. Kontrollera även slangen så att den inte är torr och sprucken. En pulversläckare kan med fördel vändas upp och ner för att lösgöra pulvret som annars kan packa sig i botten av släckaren.

Var laddar jag om en handbrandsläckare?

Fråga där handbrandsläckaren är köpt eller kontakta ett brandredskapsföretag. Se på eniro under ”Brandredskap”. Innan du laddar om din gamla släckare så kontrollera vad priset är för en ny då detta kan vara billigare.

Vad gör jag med min gamla släckare?

Kontakta brandredskapsfirmor som tar emot gamla släckare.

Hur gammal kan en handbrandsläckare bli innan jag ska byta eller fylla om den?
En pulversläckare har en livslängd på ca 10 år och en skumsläckare på ca 5 år. Kontrollera med leverantören av släckaren hur länge den håller innan den behöver bytas eller fyllas om.

Spisvakt/spistimer

De flesta bränder i bostaden startar på spisen i samband med matlagning. Ta alltid för vana att kontrollera att spisen är avstängd och kom ihåg att inte lägga saker på den. Installera i första hand en spisvakt. En spisvakt bryter strömmen efter upptäckt av brand. En spistimer har, till skillnad från spisvakten, inget detekteringssystem utan slår enbart av strömmen efter en viss tid.

Spisvakt

Spisvakt finns i följande kombinationer och kan köpas i välsorterade järnaffärer eller hos brandskyddsföretag:

  • Värmesensor: Elförsörjningen till spisen bryts när temperaturen i stek- och kokområdet uppnår en förinställd temperatur.
  • Rökdetektor: Elförsörjningen till spisen bryts när rökdetektorn aktiveras. Rökdetektorn ska vara placerad i samma rum som spisen.
  • Rörelsesensor: Elförsörjningen till spisen bryts om samtliga personer lämnar rummet där spisen är placerad. Tiden fram till brytningen kan förinställas.
  • Ljuddetektor: Elförsörjningen till spisen bryts då de reagerar på en ljudsignal från en rökdetektor ansluten till spisvakten, från en av bostadens vanliga brandvarnare eller från en vid spisen placerad värmedetektor.
  • Släckutrustning: En automatisk släckutrustning aktiveras och släcker branden på spisen. Den aktiveras genom en kombination av rök och värmesensorer för att undvika onödig aktivering.

Priset för en spisvakt varierar mellan 2 000-5 000 kr inklusive moms.

Spistimer

En spistimer bryter strömmen efter en viss tid. Spistimer kan köpas i de flesta järnaffärer.