Därför ska du bära reflex

Publiceringsdatum: 2022-10-17

Nu är vintern här igen, och då är det dags att plocka fram reflexerna. Alla vinner på att synas, hjälp varandra, på med reflexerna!

Använd reflex!

Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. En bra och billig livförsäkring är att använda reflex. Har du mörka kläder när du exempelvis korsar ett övergångsställe upptäcker en bil med halvljus dig på cirka 20 till 30 meters avstånd. Har du ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du däremot använder reflex ser bilisten dig redan på 125 meters avstånd.

Du bilist, kör försiktigt!

Sänk hastigheten vid skymning och mörker så att du hinner upptäcka en fotgängare eller en cyklist på vägen i tid. Kom ihåg att fotgängare och cyklister syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2 till 4 gånger längre än vid normalt väglag.

Så bär du reflexen

När du rör dig i trafiken är det viktigt att du syns från alla håll. Allra bäst syns reflexer om de är i rörelse. Ett bra tips är att ha en reflex hängandes i ett snöre och att placera reflexerna runt armar och ben. Reflexer ska helst placeras lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på. Vi syns, syns du?