SÖKES: Första insatsperson (FIP) i Ramnäs

Senast uppdaterad: 2022-11-01

Är du en person över 18 år som bor och/eller jobbar i Ramnäs med omnejd? Vill du hjälpa andra människor att bidra till att människorna på din hemort kan känna sig ännu tryggare i sin vardag? Då är du rätt första insatsperson för oss, sök idag!

Att arbeta som första insatsperson (FIP) innebär att du kan vara den som först kommer fram vid en olycka eller händelse. Du är ungefär som vilken samhällsmedborgare som helst som blir varse om en olycka i närheten, men med mer kunskap och resurser för att kunna utföra en första insats i väntan på att övrig räddningstjänst anländer.

Anställningen

Din anställning blir som en form av räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB) som är en kommunal deltidsanställning, vilket innebär att du har en annan huvudarbetsgivare. Du arbetar alltså som vanligt hos din ordinarie arbetsgivare, men är beredd att rycka ut på larm under den tid som du har beredskap.

Räddningstjänsten betalar dig för den tid som går till utryckning, övning och utbildning. Utöver detta får du även beredskapsersättning för den tid du har beredskap.

Uppdraget i Ramnäs

Skillnaden mot övrig deltidsanställd räddningstjänstpersonal i området är att du vid larm inte behöver åka via någon brandstation för att hämta utrustning. Som FIP har du alltid beredskapsbilen med dig och kan åka direkt ut till olycksplatsen. Samtidigt som du får larm som FIP går larmet också hos någon eller några av kommunernas hel-/deltidsbrandstationer, vilket innebär att dina kollegor på räddningstjänsten aldrig är långt bort.

Utöver normala FIP-uppgifter i sitt eget insatsområde tillkommer för Ramnäs att förstärka styrkorna i Surahammar, Skultuna samt Virsbo vid personalbortfall i dessa insatsområden. Detta innebär bland annat att styrkan i Ramnäs har rökdykarkompetens. För styrkan i Ramnäs tillkommer även en utbildning för rökdykning.

Kraven

För att kunna bli anställd som FIP krävs att du är över 18 år, är frisk och har B-körkort. Du ska bo och arbeta på din hemort i Ramnäs. Du ska dygnet runt vara beredd på att rycka ut vid larm när du har beredskap. Du måste ha tillstånd från din arbetsgivare för att vara deltidsanställd inom räddningstjänsten. Du har beredskap normalt ungefär var fjärde vecka. Utöver detta deltar du också i utbildning och övning.

Utbildning

Innan du börjar jobba som FIP kommer du få en grundutbildning vilket ger dig kunskaper inom bland annat:

  • Första släckinsats med handbrandsläckare
  • Första hjälpen
  • Första insats vid trafikolyckor
  • Radiokommunikation
  • Blåljuskörning
  • Arbetarskydd
  • Räddningstjänstens roll och organisation
  • Samverkande organisationers roll vid en olycka (Polis, Ambulans)
  • Lagstiftning Undervisningen kommer att innefatta såväl praktiska som teoretiska moment, samt varvas med hemstudier så att ditt ordinarie arbete påverkas så lite som möjligt.
  • För styrkan i Ramnäs tillkommer även en utbildning för rökdykning och övriga uppgifter för Räddningstjänsten.

Om du har frågor kan du mejla dessa till info@rtmd.se - ange "Frågor FIP" i ämnesraden.

Så här söker du jobbet

Mejla ditt CV och personligt brev till rekrytering@rtmd.se - ange "FIP - ansökan" i ämnesraden.

Välkommen med din ansökan!