Tre brandmän. En i framsätet och två utanför en brandbil.

Gör din LIA-praktik hos oss!

I den tvååriga utbildningen Skydd mot olyckor Länk till annan webbplats. (msb.se) som bedrivs av MSB ingår praktik, eller LIA (lärande i arbete) som vi också säger, på räddningstjänstens operativa avdelning och förebyggande avdelning. LIA-perioden är uppdelad på en kort och en lång LIA-period. Vår målsättning är att du ska få en givande LIA upplevelse och trivas hos oss.

Kort-LIA

Kort-LIA genomförs i början på termin 1 och sträcker sig två veckor framåt. Under denna period kommer du att få bekanta dig med räddningstjänstens vardag. Du kommer att få en inblick i vår organisation och följa ett skiftlag i det dagliga arbetet. I den utsträckning det är möjligt kan du även åka med på larm. Den första veckan kommer det att vara en två dagar lång introduktionsutbildning. Därefter kommer du att placeras in i ett skiftlag och arbeta den resterande perioden efter det lagets schema. Det kommer att bli både dag- och nattpass, och möjligtvis dygnstjänstgöring. Det är viktigt för oss är att du under denna period får en förståelse för brandmansyrket så att du kan bedömma om detta är ett framtidsyrke för dig eller inte.

Lång-LIA

Lång-LIA genomförs under termin 3 och sträcker sig femton veckor framåt. Under denna praktikperiod kommer du ha möjlighet att fördjupa dig ännu mer i räddningstjänstens arbete. Då du har goda praktiska och teoretiska kunskaper från SMO-utbildningen vid detta lag så vill vi bygga vidare på det. Detta genom att ge dig en grundlig genomgång i hur och varför vi arbetar efter utvalda metoder.

Introdagar

Under två introdagar ska du få information om det praktiska kring LIA-perioden. Därefter ska du arbeta största delen av din praktik med ett skiftlag. Du kommer att åka med på larm och vara delaktig samt observera vårt arbete på en skadeplats. En del av LIA-perioden kommer du att arbeta med en handledare från vår tillsynsavdelning. Där lär du dig om hela tillsynsprocessen, från start till mål.

Räddningstjänsten Mälardalen (RTMD) - specialförmågor

Förbundet RTMD innehåller tre heltidsstationer; Vallby, Brandthovda, och Köping. Vallby brandstation är en av Sveriges mest larmtäta brandstationer, med goda möjligheter för dig som LIA att åka med. Köping station har en av MSB Kemresurser och kan bli dragna vid stora kemolyckor runt om i landet. Brandthovda är en station specialiserad i vattenlivräddning. Där har vi vattendykare, skeppare till båt i Mälaren, och det är också den station som var först i Sverige med användning av undervattensrobot för livräddning.

Skolarbete integrerat

Under din LIA kommer du att ha ett antal uppgifter från skolan att utföra. Tillsammans kommer vi fram till ett upplägg med studier och arbete där du kan få ut så mycket som möjligt av din LIA, samtidigt som du får tid till det viktiga skolarbetet.

Möt Anton Eriksson

I videon nedan berättar Anton Eriksson om varför just du ska göra din LIA-praktik hos Räddningstjänsten Mälardalen. Anton är heltidsbrandman och LIA-ansvarig. Han är även stegchaufför, dykare och dykledare på brandstation Brandthovda. Tryck på uppspelningsknappen nedan för mer information om LIA hos oss.

Kontakta oss!

Om du har frågor eller funderingar kring LIA-praktik på Räddningstjänsten Mälardalen så är du varmt välkommen att kontakta Anton Eriksson via e-post eller mobil:

E-post: anton.eriksson@rtmd.se 

Mobil: 076-077 94 11

Vi ser fram emot din ansökan!