Brandskydd för restaurang

Som restaurangägare eller nyttjanderättshavare bär du ansvaret för att säkerställa ett effektivt brandskydd i din verksamhet.

Som ägare och nyttjanderättshavare till en restaurang är du skyldig att vidta tillräckliga åtgärder för att ha ett skäligt brandskydd. En viktig del är det systematiska brandskyddsarbetet (SBA) där man planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar och följer upp arbetet som görs på brandskyddet för byggnaden.

Systematiskt brandskyddsarbete

Åtgärder för bra brandskydd

Saker att tänka på i köket:

  • Var noga med att stänga av plattan alternativt spisen, håll alltid uppsikt över spisen vid matlagning.
  • Om olja skulle börja brinna, häll aldrig vatten på oljan! Det orsakar en mycket större brand. Om möjligt, sätt på locket och kväv på så vis elden. Dra bort kastrullen från plattan, men var försiktig så att du inte bränner dig.
  • För att försäkra restaurangen och dess kök ytterligare rekommenderar vi kolsyresläckare och/eller speciell fettbrandsläckare och ett släcksystem som monteras i fläktarna. Det är också viktigt att sota och rengöra fläktarna regelbundet.

Viktigt för dig som driver restaurang:

  • Ha fungerande brand- och utrymningslarm som hörs i hela lokalen. Har restaurangen flera våningar? Se till att det finns brandlarm på alla våningar.
  • Har ni en uppdaterad utrymningsplan och förutbestämd återsamlingsplats för personalen?
  • Har alla i organisationen utbildning och befogenheter för att kunna agera i en akut situation och klara ett bra brandskydd?
  • Gästerna har dålig lokalkännedom så ha tydlig skyltning som visar utrymningsvägar och vid behov även nödbelysning.
  • Har ni tydliga rutiner och en tydlig organisation kring vad som sker om brandlarmet går?
  • Finns eventuella tillstånd och tillräcklig kunskap gällande brandfarlig vara?
  • Möt upp räddningstjänsten. Vi vill veta om alla är ute ur byggnaden, vad som har skett samt om det finns eventuella risker i verksamheten, till exempel gasflaskor.
  • Undvik anlagd brand genom att inte förvara brännbart material på lastkajer eller på andra undanskymda platser.
  • I köket ska det finnas släcksystem ovanför tillagningsytorna eller brandavskiljande vägg mellan kök och matsal.

Brandskyddskrav vid servering av alkohol

Alkohollagen (2010:1622) ställer krav på att lokaler som används för servering till allmänheten ska vara lämpliga ur brandsäkerhetssynpunkt.

Brandskyddskrav vid servering av alkohol Pdf, 175 kB.

Senast uppdaterad: